30 November 2009

Menu Pertama Daging Korban


Daging korban bleh tahan banyak jugak kat dlm fridge tu...pening fikir apa nak masak...nak buat BBQ musim hujan plak...so try masak asam pedas la...1st time try ni, alhamdulillah menjadi...menjadi ikut tekak n selera saya la...hehehehe...saya google 2,3 resepi kat internet, saya compile semuanya...so, inilah hasilnya........

Asam Pedas Daging



Bahan kisar :

Bawang kecil

Bawang putih

Halia

Kunyit

Lengkuas

Buah keras

Belacan

Cili kering


Bahan lain :

Bunga kantan

Serai - dititik

Daun kesum

Daun limau purut

Asam jawa

Tomato

Garam


Cara2 :

1. Tumis bahan yang telah dikisar beserta serai

2. Masukkan daging

3. Masukkan air untuk melembutkan daging. Masak sehingga daging empuk

4. Setelah daging empuk, masukkan air asam jawa, tomato, bunga kantan, daun kesum, daun limau purut

5. Perasakan dengan garam

Notes :

1. Air asam jawa dimasukkan kemudian coz org kata klau masukkan awal nanti daging lambat empuk

2. Ada juga resepi yang menggunakan halba n rempah ratus, saya tak masukkan coz asben tak suka rasanya...hehe...

TTFN...

No comments: