Daging korban bleh tahan banyak jugak kat dlm fridge tu...pening fikir apa nak masak...nak buat BBQ musim hujan plak...so try masak asam pedas la...1st time try ni, alhamdulillah menjadi...menjadi ikut tekak n selera saya la...hehehehe...saya google 2,3 resepi kat internet, saya compile semuanya...so, inilah hasilnya........
Asam Pedas Daging
Bahan kisar :
Bawang kecil
Bawang putih
Halia
Kunyit
Lengkuas
Buah keras
Belacan
Cili kering
Bahan lain :
Bunga kantan
Serai - dititik
Daun kesum
Daun limau purut
Asam jawa
Tomato
Garam
Cara2 :
1. Tumis bahan yang telah dikisar beserta serai
2. Masukkan daging
3. Masukkan air untuk melembutkan daging. Masak sehingga daging empuk
4. Setelah daging empuk, masukkan air asam jawa, tomato, bunga kantan, daun kesum, daun limau purut
5. Perasakan dengan garam
Notes :
1. Air asam jawa dimasukkan kemudian coz org kata klau masukkan awal nanti daging lambat empuk
2. Ada juga resepi yang menggunakan halba n rempah ratus, saya tak masukkan coz asben tak suka rasanya...hehe...
TTFN...
No comments:
Post a Comment